Guide: Så tar du hand om dina läderboots

Läderboots har alltid varit symboler för elegans, styrka och tidlös skönhet. Denna naturliga och högkvalitativa resurs skänker en känsla av lyx och hållbarhet till ditt skodon. Men, som alla fina saker, kräver dessa skönheter rätt vård för att bibehålla sin charm genom åren.

Gå med oss genom denna noggranna guide för att försäkra dig om att dina läderboots behåller sin toppkvalitet!


1. Rengör regelbundet

Dina boots möter en hel del smuts och damm under dagens äventyr. En regelbunden rengöring försäkrar att lädret behåller sin lyster.

Så gör du: Börja med att ta bort damm med en skoborste av hög kvalitet. För en mer djupgående rengöring, applicera en lädersåpa eller rengöringsmedel specifikt framtaget för läder. Var noggrann, och se till att behandla varje del av skon för bästa resultat.


2. Skydda bootsen mot fukt och väta

Vatten och läder går sällan hand i hand. Ett vått läder kan deformeras, tappa sin färg och i värsta fall bli förstört.

Så gör du: Om dina boots blir blöta, torka dem omedelbart med en mjuk trasa. Skulle skorna kännas blöta på insidan, fyll på med tidningspapper inuti för att absorbera inre fukt och hjälpa till att behålla formen medan de torkar. För att förbereda dem för oväntat väder, använd ett vattenavvisande skydd i förebyggande syfte för extra hållbarhet.


Upptäck vårt vårt vattenavvisande spray här!


3. Mjukgör lädret

För att förhindra att dina boots blir torra, spricker eller förlorar sin glans. Det är extra viktigt att ta hand om dina läderboots om du befinner dig i kallare klimat eller om du utsätter skorna för hårt slitage.

Så gör du: Med jämna mellanrum bör du använda en läderbalsam eller passande skokräm. Detta hjälper till att bibehålla skons smidighet och lyster. Se till att välja produkter anpassade för ditt läders specifika behov.


4. Förvara på rätt sätt

Läderboots förtjänar en speciell plats i ditt hem. De behöver förvaras på ett sätt som bevarar deras form och kvalitet.

Så gör du: Boots bör inte bara klämmas in bland andra skor, det bästa är att ge dem tillräckligt med utrymme. Använd skoblock för att behålla skons form och förhindra veck. Ett mörkt, svalt och välventilerat utrymme är idealiskt för att förhindra att lädret torkar ut eller bleknar i färg.


Fördelar med att ta hand om dina läderboots

  • Långvarig användade: Genom regelbunden vård behåller dina boots sitt ursprungliga skick.
  • Värde för pengarna: Genom att sköta om dina boots på rätt sätt, förlängs deras livslängd.
  • Alltid redo: Ett par välskötta boots gör dig alltid redo för dagens äventyr.


Vad som kan hända om du inte sköter dina läderboots

  • Snabbt åldrande: Utan rätt skötsel kan dina boots åldras snabbare, långt innan bäst-före datum.
  • Skador och sprickor: Lädret kan börja spricka eller deformeras utan regelbunden vård.
  • Minskad komfort: Dåligt skötta boots blir torra och mindre bekväma över tid.


Upptäck hela vårt sortiment av skovårdsprodukter här!


Så putsar du läderboots

Att putsa läderskor är en viktig del av skötselrutinen om du vill att dina skor ska hålla länge och behålla sin glans och elegans. Så här putsar du dina läderboots på rätt sätt:

Förberedelser: Se till att skorna är torra och fria från fukt. Ta ur skosnören om möjligt för att undvika att smutsa ner dem.

Rengöring: Använd en mjuk borste (t.ex. en skoborste) för att borsta bort damm, smuts och grus från skornas yta. Se till att komma åt alla veck och skrymslen.

Applicera läderrengöring: Om skorna är särskilt smutsiga eller fläckade, kan du använda en mild läderrengörare eller sadeltvål. Applicera rengöringsmedlet med en mjuk trasa, arbeta upp ett lätt skum och torka sedan av med en ren trasa.

Bearbeta med skokräm: Använd en skokräm som matchar skons färg. Använd en borste eller en trasa för att applicera en liten mängd kräm i cirkulära rörelser över hela skon. Låt skokrämen torka i några minuter.

Borsta skorna: Efter att skokrämen har torkat, borsta skorna med en ren skoborste. Detta kommer att hjälpa till att ta bort överflödig kräm och ge skon en fin glans.

Polering: För en extra glans kan du nu polera skorna. Ta en mjuk trasa (t.ex. en flanelltrasa eller ett gammalt bomullslakan), och arbeta den i snabba cirkulära rörelser över skons yta.

Skydda: Om du vill ge dina boots extra skydd, särskilt mot vatten och fläckar som vi nämnde tidigare, ska du använda ett vattenavvisande spray för läder.

Sätt i skosnören: När du är klar, sätt tillbaka skosnören.

Genom att regelbundet putsa och sköta om dina läderskor kan du bevara deras skönhet, öka deras livslängd och säkerställa att de alltid ser snygga och välvårdade ut.

Vanliga frågor om skötsel av läderboots

Kan jag bära mina läderboots i regnet?

Ja det kan du, men se till att du har impregnerat skorna ordentligt med lämpligt vattenskydd. Men försök att undvika riktigt kraftigt regn.

Hur ofta bör jag rengöra och behandla mina boots?

Det rekommenderas att ge dina boots en grundlig rengöring och behandling varannan till var tredje månad, beroende på hur ofta du bär dem. Damm och smuts bör tas bort mer regelbundet.

Vart kan jag hitta kvalitetsprodukter för läder?

Det är viktigt att köpa rätt produkter för dina läderboots. Vi rekommenderar att du införskaffar en ordentlig borste, mjukgörande skokräm och någon vattenavvisande produkt speciellt framtagen för läderprodukter.

Se hela vårt sortiment skovårdsprodukter speciellt framtagna för läder här!


Dina läderboots är inte bara skor, de är ett uttryck för din personliga stil. Se till att de får den vård de förtjänar, och de kommer att följa dig många år framöver.

Är du på jakt efter ett par nya snygga boots? Se hela vårt sortiment här!