Skor med perfekt passform

Vi är både stolta och glada över att vi har så många trogna, återkommande kunder som verkligen gillar våra skor! För oss är det ett gott betyg på att det vi gör är bra.

Alla våra "träskor" och boots är handgjorda i skinn med ”non wood” sulor som sviktar när du går, vilket gör dem otroligt sköna att använda.

Men ibland kan det vara vårt att hitta den perfekta passformen. Du kanske har smala fötter eller bredare fötter med höga vrister t.ex. Det behöver inte vara ett problem, det finns mycket du kan göra för att din sko ska passa just din fot.

Det bästa med skinnskor är att skinnet formar sig efter din fot, så en sko som känns aningen trång i början kommer att ge med sig på bredden efter hand. Värmen från dina fötter hjälper till att mjuka upp och forma skinnet, så en bra idé kan vara att börja med att använda skorna inomhus, lite olika länge varje dag, innan du tar långpromenader i svalare väder.

Ibland kan det dock behövas lite extra insatser, så här får du några användbara tips!

Lite för stora skor

Om dina skor är lagom långa men ändå lite stora räcker det oftast med att lägga i en sula. Det finns massor av olika sulor att använda, även anatomiska. Vi rekommenderar lädersulor som låter fötterna andas.

Lite för trånga skor

Är dina skor aningen för trånga, kommer de som sagt säkert att kännas bättre efter lite användning, när skinnet format sig efter foten. Men du kan också välja att låta skomakaren lästa ut dina skor. Det funkar både att göra skon längre och bredare, och lite högre över vristen om det behövs. Man brukar säga att man kan töja skinnet ungefär en storlek på vidden och en halv storlek på längden.

Glappande häl

Om skon glappar i hälen kan du låta skomakaren sätta in ett hälgrepp för att minska utrymmet, eller köp en hälkudde som du själv fäster bak i skon för bättre passform.
På samma sätt kan din skomakare sätta in en ”extra plös” på insidan vid vristen, som minskar din sko på höjden.

Skor som är för långa

Här kan en utfyllnad i hälen lösa problemet. Du kan köpa ett självhäftande hälgrepp som du fäster överst i hälkappan, det finns att köpa hos de flesta skomakare och i många skobutiker. Ett annat alternativ är att låta skomakaren sätta in ett hälfoder, där du kan välja olika tjocklekar på lädret för mer precis passform. Det blir dessutom snyggt och syns mindre än ett självhäftande grepp.

Skoblock

För att behålla formen på dina boots och träskor rekommenderar vi att du använder ett skoblock.
Block i rött cederträ är perfekt för skor, det absorberar fukt och lukt och håller dina skor i gott skick.

Har du frågor finns vi här för att hjälpa dig!

Med dessa enkla råd och vår vägledning hoppas vi kunna minska antalet returer och bidra till färre transporter för miljöns skull och för din bekvämlighet.

Bästa hälsningar!
Carina & Mats